keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Pysäytys

Piti tulla tavallisen vilkas viikko, liikkeellä enemmän kuin ennättäisi. Keskeneräiset asiat vaativat vuoroaan.

Viikonloppuna jo nousi vieraillemme korkea kuume, ja maanantai-iltana alkoi kotijoukoilla iholla, ihon alla ja syvällä lihaksissa riitasointujen ritinä. Yksi uihki koko yön saamatta kuumelääkkeistä helpotusta, toinen seuraavat kaksi yötä, ja itselläni keuhkoputket natisevat kuin jäätynyt muovi murtuessaan.

Kaukana kavala maailma, koti sulkeutui, violetin peiton alle mahtui ritirinnan kuin ennen lapsena melkein koko joukko. Kiire kaikkosi, odotukset kääntyivät ovelta pois ja vain Pate ihmetteli kulkiessaan musta nahkahihna suussaan, mikä on, kun väki vain makaa, oli pimeä tai vähän valoisampaa.

Mikä on, kun väki vain makaa?
Pysähtyminen, pakollinen pysäytys ja katko: tästä jos ajat ei raide jatku. Olo kuin jouluna levollinen, teineilläkin rauha maassa, ja mustaviinimarjamehua parempaa ei ole. Olo kuin jouluna lempeä, puolisoillakin hyvä tahto, ja mustaviinimarjamehua parempaa ei ole.

Kaikki hyvin, kun kainalo lämmittää palelevaa sielua. Kaikki hyvin, kun paleleva sielu lämmittää kainaloa.

Mikä Sinua pysäyttää? Mikä silloin on tärkeää? Osallistu keskusteluun - tuotoksista kootaan taidenäyttely elokuussa 2010 Galleria Carreeseen.

5 kommenttia:

 1. Hetki järven rannassa tähän aikaan vuodesta pysäyttää minut. Iltapäivällä puoli viiden aikaan, kun on sininen hämärä, riitteinen jää helisee rannassa ja järveltä nousee usva. Rannan puut ovat kuurassa. Hiekka on kohmeista. Tämä hetki tuo pysäyttää ja tuo levollisen olon!

  VastaaPoista
 2. Pysäyttävää on lapseni pyyntö: haluutko tulla mun kanssa katsomaan Turtleseja? Ja miten hän tekee sohvalla tilaa viereensä, toivottaa tervetulleeksi. Miksi en menisi siihen? Miksi en katsoisi aikuisen naisen mielestä tyhmää videota, kun kerran kutsutaan, niin kauan kuin tuo kutsu on voimassa, sillä aina se ei tule olemaan voimassa...

  VastaaPoista
 3. Kyllä se tuo lumisadekin vähän pysäyttää. Tuliko nyt jo talvi? Enhän ole ehtinyt ajatella syksyäkään, kun on koko ajan mennyt vaan eteenpäin viikko viikolta. Lumi hiljentää maiseman ja mielen. Ehtii miettiä, istuisinko vain paikallaan ja lukisinko ja alkaisinko vaikka kutoa.

  VastaaPoista
 4. Huomaan, miten pysähtyminen on minulle vaikeaa. Vaikka asettuu aloilleen, ajatukset kuitenkin juoksevat. Pysähtyminenkin on tekemistä. Pysäytys on jotakin, mikä pakottaa pysähtymään, kutsuu pysähtymään, opettaa pysähtymistä, hiljentää, antaa lahjan. Pysähtymisessä minulle on tärkeää tuo lahja, jonka siltä kulloinkin saan. Iloitsen saamastasi lahjasta, Ulla, että jaoit sen kanssamme. Kiitos siitä.

  VastaaPoista
 5. Hautajaissaattueen näkeminen pysäyttää minua aina, myös tieto pahanlaatuisesta syövästä tai onnettomuudesta, äkillisestä kuolemasta. Yleensäkin elämän lyyhyyden muistaminen pysäyttää. Tärkeää olisi selvittää, miten itse haluaa elää.

  VastaaPoista