maanantai 22. maaliskuuta 2010

Matkalaukku (Matkalle 1)

Mita matkalle mukaan? Mika on jarkevaa, mika tarkeaa, mika muuten mukavaa? Mita ilman en voi lahtea -

Opiskeluajaksi sain samaa alaa lukeneelta tadiltani kirjan, joka oli antanut hanelle sitkeytta ja uusia nakoaloja silloin, kun omat voimat ja nakoalat olivat kayneet rajoittuneiksi. Kirjan sivut olivat jo irtoilleet ja paperi hapertunutta, mutta hyvin siita saattoi lukea. Teksti oli toimitettu selkeiksi, lyhyiksi, nopean oivaltaviksi ajatuksiksi, joista osa kelpasi elamanohjeeksi, osa muuten vain syventamaan ajattelua.

Monena valvottuna yona avasin kirjan, valilla itkeva lapsi sylissa ja toinen kiinni jalassa. Joinakin oina oli kaiken keskella tenttikirja avoinna tupakeitton poydalla: yritin siita harppoa aukeaman, luvun kerrallaan, jotta edes jotakin opittavasta kokonaisuudesta jasentyisi mieleeni. Kirjahyllyn paalla oli tuo pieni rusehtavanharmaa kirja, jonka kannet korjailin jo kontaktimuovilla.

Mitako muistan tuosta kirjasta, josta tuli opiskeluajan matkalle turvallinen kaveri? Esimerkiksi sen, etta jos laakarin pitaa parantaa haavat, hanen pitaa ensin koskea niihin. Ja etta jos ei tapahdu sita mita mina tahdon, tapahtuu jotakin parempaa. Vaipanvaihto on jumalanpalvelusta ja rakkaus on suurin kaikesta, Luther lainasi isoa kirjaa.


Matkalle-tunnuksella merkityt tekstit johdattavat samannimisen nayttelyn teemaan. Tero Annanolli, Ulla Remes ja Joonas Vahasoyrinki Helsingin Taiteilijaseuran Malmitalon Galleriassa toukokuussa 2010. Kirjoita ajatuksiasi siita, mita matkalle kannattaa ottaa mukaan ja mita jattaa kotiin, osaksi yhteisotaideteosta, jota rakennetaan Espanjassa asuvien suomalaisten ja pielavetelaislasten kanssa nayttelyyn!

1 kommentti:

 1. Kommentteja Facebookin Yhteisötaideteos Matkalle -sivustolta:

  Minna Remes:
  Pitkälle, 2 vuoden ulkomaanmatkalle lähdettäessä mieheni kysymys: Miten jaksat lasten kanssa kun olen paljon poissa? Vastaukseni: Puurolla se aamu siellä alkaa ihan samalla tavalla kuin täälläkin. Tosin puuro vaihtui muroihin. Kannatti silti. Reppu oli tyhjä mennessä ja pullollaan tullessa. Kokemukset, elämykset, aisti...mukset ja oivallukset tekivät minusta itselleni armollisemman. 7. huhtikuuta kello 10:22 ·


  Armi Rautavuori:
  Matka on edessä, toiselle puolelle maapalloa. Nukumme, syömme ja työmme teemme eri aikoina, mutta päämäärä on sama. Elää jokainen lahjaksi saatu päivä iltaan ja odottaa huomista. Se on riittävä sisältö näihin matkalle lähdön odotuksen päiviin. Sille matkalle otan mukaani pellava paidan, jonka alle mahtuu kaipaava sydäm...eni, pieniä ja isompia rakkaita ihmisiäni ikävöivä sieluni ja mummimammaxylitolipurkkapusseja.
  6. huhtikuuta kello 22:25 ·
  Kirsti Kupari tykkää tästä.

  Päivi Linnanmäki:
  Mitä vähemmän omistaa, sen vähemmän on kannettavaa. mitä useammin on lähtenyt, sitä vähemmillä kamoilla pärjää. mitä vähemmän olet syönyt, sen kevyempi on matkaa taittaa. mitä enemmän sisäistä pääomaa, sen vähemmän tarvii ulkoista.
  6. huhtikuuta kello 15:29

  VastaaPoista