tiistai 6. huhtikuuta 2010

Lähtö (Matkalle 4)

Punainen vesi.

Aluksi olivat violetit nurmikot, vaaleanpunaiset ruohot ja heinät ja punainen metsä. Maalaan toista metriä korkeaan kankaaseen pohjaa, ajattelen pelata toisen maalikerroksen alta häilyvillä ja kurkkivilla vastavareillä tai muilla vahvoilla kontrasteilla. Niillä saisi napakkaa ja tehokasta ytyä maalaukseen.

Olen antanut teoksen jo kuivua ja istunut järven rannalla katsomassa kauas, tai oikeastaan eimihinkään. Yö on vaihtunut aamuksi ja aamusumun hälvettyä katson taas kuvaa.

Olen maalannut isäni harmaan soutuveneen vieressä ruskeassa samettinutussaan ja -housuissaan, niissä Kaisan tekemissä. Hän on lähdössä yksin, maassa veneen vieressä ovat rapumerrat, ne Lassin ja isän tekemät. Hän katsoo taakseen, minua kohti, ja kasvot jotenkin merkillisesti lävistää valo.

Ajattelen että isä on lähdössä ravustamaan. Muistan niitä upeita, sulaa kultaa valuvia aamuyön tunteja, jolloin isän kanssa kahdestaan livuimme aallottoman veden päällä tarkastamassa mertoja. Teoksen nimeksi tulee Ravustaja.

Muun saan maalattua toiseen tai useampaan kertaan, mutta veteen ja taivaan kultaiseen kajoon en saa kosketuksi. Ei tässä pitänyt punaista vettä olla, eihän?

Äkkiä ymmärrän, että merrat pitää maalata peittoon. Ei tässä olla lähdössä rapuja pyytämään. Tässä ollaan lähdössä pois, rannattoman virran tuolle puolelle, sinne, jonne mennään yksin. Teoksen nimeksi tulee Lähtö.

Itken, minulla on isää ikävä, vaikka näen valon isän takana. Ja kun isä kohta maalauksen synnyn jälkeen kuolee, punaiseen virtaan valuvat minun kyyneleeni.


Millaisia lähtöjä olet kokenut? Oletko tiennyt valmistautua niihin ennalta? Osallistu yhteiseen matkan pohdintaan osana yhteisötaideteos Matkaa.

2 kommenttia:

 1. Matkalle mukaan..
  kun aloitin reilaamisen Euroopassa teini-ikäisenä ja jatkoin sitä useampana kesänä 1980-90 lukujen taitteessa, kuljetin mukanani Hippihiirtä. Vaaleanpunaista pehmolelua jolla oli
  violettikukertavat psykedeeliskuviolliset korvat.
  Hiiri oli paitsi henkinen turva se toimi myös niskatyynynä.

  VastaaPoista
 2. Koko elämä on matkalla olemista. Jokaiseen päivään mahtuu erilaisia lähtöjä; pieniä, keskisuuria ja suuria. Jokaiseen lähtöön valmistautuu eri tavoin. Valmistautuminen riippuu matkan pituudesta.

  Mutta viimeiselle matkalle ei voi valmistautua etukäteen, sillä silloin Herra ottaa kädestä ja vie Taivaan kotiin. Ilman matkatavaroita.

  Näin on tapahtunut ainakin isäni ja nuorimman siskoni kohdalla. Näin toivon myös omalla kohdallani tapahtuvan.

  VastaaPoista